Att välja sparkonto

Det finns mycket att tänka på vid val av sparkonto. Främst är det räntan men även saker så som ditt förtroende för banken, servicen och bindningstid är viktiga faktorer. Vår sparekonom Erik Stenman berättar mer:

– Sveriges storbanker har mycket lägre ränta än de många uppstickarna eftersom de hoppas att du inte ska känna till dem men vi på Spara24.se vill ändra på detta. Genom vår räntetabell kan du se att storbankerna finns väldigt långt ner på listan. Bland uppstickarna rekommenderar vi Akelius spar samt Ikanobanken eftersom de båda erbjuder bra räntor och samtidigt är stabila företag som inte beräknas gå omkull.

– Ofta är det så att du får högre ränta ju längre tid du binder pengarna. Om du inte gillar risk så är räntesparande en bra sparform. Men inte om du väljer storbankerna. För att räntesparande skall vara lönsamt så måste räntan du får ut överstiga inflationstakten på ungefär 2-3% årligen. Det innebär att du vill ha en ränta på minst 3-4% och helst mer.

– Slutligen, om du tror dig behöva använda en del av ditt sparkapital inom den närmsta tiden är det smart att välja obundet sparande där du kan ta ut pengarna genast. Med ett längre tidsperspektiv så lönar det sig att binda pengarna så att du får ut lite högre avkastning.

Hur resonerar ni kring sparande? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan.

Publicerat i Spara | Lämna en kommentar

Använd matlåda

Om du äter lunch ute varje dag kan det för en familj med två yrkesarbetare kosta upp mot 220*65 vilket blir hela 28.000 kr/år. Att istället välja matlåda kan få ner kostnaderna mot 15-20 kr/person eller knappt 9.000 kr/år för 2 personer.

Det innebär en besparing på 19000kr/år och familj eller 9500kr/person.

Publicerat i Spara | Lämna en kommentar

Gratis kontantkort

Ringer du sällan eller nästan inget alls? Varför ska du då betala dyra mobilräkningar? Sluta gör det och använd kontantkort i stället. De flesta operatörerna erbjuder gratis kontantkort för nya kunder.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Håll koll på räntan

Genom att hålla koll på vad reporäntan ligger på och vilka prognoser som finns om dess utveckling kan du få en bättre uppfattning om det är läge att ha fast ränta eller rörlig ränta.

Information om reporäntan hittar du på följande sidor:

Publicerat i Lån | Lämna en kommentar